Omantunnon alueella unessa

Lauantai 5.12.2020 - Rita

Portaita pitkin päästään vinttiin, superegon ja aivotoiminnan kerrokseen. Portaat eri kerrosten välillä ilmentävät näkijän kykyä liikkua tajunnan eri tasoilla ja ottaa vastaan rikkautta elämässään unennäön ja luovuuden lähteiltä. Vasemmalle kääntyvät kierreportaat kertovat suuresta vastustuskyvystä. Jos vintin rappuset ovat rikki, askelmia puuttuu, on näkijä haluton kuuntelemaan yliminän eli omantunnon ääntä. Kenties olisi tarpeen tarkastaa omaa arvomaailmaa.

Kaikki, mitä vintissä tehdään ja miltä siellä näyttää, kuvastaa kaikkitietävää yliminää. Tila voi olla matala, pölyinen ja täynnä rojua, mutta se voi olla myös korkea, ilmava huone järjestyksessä olevine tavaroineen. Laatikoiden sisältö edustaa asioita, jotka uneksija on elämänsä varrella pelännyt ja torjunut. Jos vintissä on lepakko, mittauta verenpaineesi, sillä tuo verta ja elinvoimaa imevä eläin saattaa enteillä diebetestä.

C.G.Jungin perinteiden mukaan.  

woman-2714174_1920.jpg

Avainsanat: omatunto, unet, unentalo, superego,

Unet - symboleja...

Lauantai 28.11.2020 - Rita

Keittiö on kodin sydän ja inhimillisen lämmön paikka, jossa ollaan yhdessä, laitetaan ruokaa ja syödään. Uuni on vertauskuva uneksijan elinvoimasta: kun lämpöä riittää, on myös terveyttä  ja energiaa. Liesi voi olla kylmä ja se viestii pysähtyneestä elämänvaiheesta, näkijän loppuun palamisen vaarasta tai jopa äidin kuolemasta.

Sähköhellan toiminta kuvastaa hermoston terveyttä. Puuhella on arvostuksen ja kiintymyksen symboli. Kun liesi on toimiva, on suhde maailmaan kunnossa. Tupakeittiöllä on suuri tulkinnallinen rooli; keitä siellä on, mitä syödään, millainen on tunnelma? Jos keittiö on siivoton, on syytä huoleen, sillä henkiset ja fyysiset energiat ovat tukossa. Vielä pahempi on tilanne, jos keittiönkaapeissa näkyy jyrsijöitä ja syöpäläisiä, elinvoiman nakertajia. Näkijä on unohtanut henkisen ja fyysisen vointinsa, elänyt yli voimiensa, syönyt ajattelemattomasti ja nukkunut liian vähän.

Uni kehottaa pikaiseen muutokseen.

Kylpyhuoneessa ja saunassa puhdistutaan ja rentoudutaan. Jos nukkuja on kylpyammeessa, on kyse hänen puhtaudenkaipuustaan, ehkä bakteerikammostakin. Peseytyminen suihkussa enteilee jonkin yllättävän, jopa nolostuttavan seikan paljastumista. 

Makuuhuone on unentalon yksityisaluetta. Sen turva ja rauha ovat tärkeitä, koska nukkuessa ihminen on haavoittuvainen. Huone on myös avioliiton symboli. Jos siellä on jotain ylimääräistä - ahdettu täyteen ylimääräisiä kalusteita, outoja tauluja seinillä - on suhteeseen pyrkimässä häiriötekijöitä.

C.G. Jungin periaatteiden mukaan 

woman-2714174_1920.jpg

Avainsanat: unet, sydän, keittiö, kylpyhuone, makuuhuone

Unen huoneet keskikerroksessa.

Lauantai 21.11.2020 - Rita

Huoneet, joissa eniten oleskellaan, ovat keskikerroksessa edustaen egoa, mielen tietoista puolta, kertovat omaa kieltään, asuinhuoneet, keittiö, eteinen ja portaat. Vesijohdot ovat yhtä kuin verisuonet, sähköjohdot hermosto ja viemärijärjestelmä aineen vaihdunta ja ruoansulatus. Tarkkaile niiden poikkeavaisuuksia, koska uni saattaa kertoa terveyteen liittyviä asioita.  Sisäseinien kunto on verrannollinen näkijän psyykkiseen tilaan ja henkiseen tasapainoon. 

Talon lattia kuvastaa terveyttä. Osittain romahtanut lattia, joka ei kestä kävelyä on vakava huomautus. Elämän perusta on heikentymässä; jatkuva stressi, epäterveellinen ruoka, kuluttavia ihmissuhteita.

Pimeä ja ahdas eteinen on muistutus, että on tärkeää hoitaa paremmin yhteyksiä ulkomaailmaan jo henkisen hyvinvoinninkin kannalta. 

Ulko-oven koko kertoo sosiaalielämän vilkkaudesta; mitä suurempi sisäänkäynti sitä valmiimpi näkijä on luomaan suhteita.

Huomiota herättävä ikkunan koko kertoo sulkeutuneisuudesta sekä omien kykyjen vähättelystä. Isot ikkunat taas ovat merkki ulospäin suuntautumisesta, tosin sekään ei aina ole hyvä. Tasapainon löytyminen niin etteivät kumpikaan kilpaile keskenään on tärkeää, sillä kumpikaan ei ole toista parempi. Jos ikkuna on likainen, rikkinäinen ja samea, on tärkeää pitää huolta näöstään - silmänpainetauti on salakavala. Ulko-oven pyöreä ikkuna kertoo varomaan sydänvaivoja ja tarkastamaan omat elintapansa. Yleensä ovien kunto kuvastaa sydämen terveyttä.

Talossa voi olla suljettuja huoneita ja se viittaa näkijän epävarmuuteen elämässä pärjäämisessä.  Jos seinien värit ovat miellyttäviä ja tavarat kauniita, tulevaisuus näyttää myönteiseltä. Tyhjä huone enteilee uusien puolien löytämistä itsestä. Avoin ovi varoittaa näkijää paljastamasta liikaa yksityisyyttään ja jumittunut ovi on merkki haluttomuudesta solmia kontakteja.

Jatkuu myöhemmin kodin sydämestä ...

(pohjautuu C.G.Jungin teorioihin) 

woman-2714174_1920.jpg

Avainsanat: ego, mieli, tietoisuus, unet,

Mielen kerrokset

Perjantai 13.11.2020 - Rita

Unen talossa on vintti, keskikerros ja pohjakerros ja jokaisella on oma merkityksensä. Kellarikerros maan pinnan alapuolella edustaa sisäistä lasta ja vaistoelämää. Pienestä maan rajassa olevasta ikkunasta tulee vähän luonnonvaloa. Siisti kellari kertoo näkijän mielen tasapainosta ja järjestelykyvystä. Ruoan, polttopuiden, työkalujen ja vanhojen tavaroiden varastointi kellariin, kuvaa energiavarojen määrää, kykyä varautua tulevaan sekä asioita, joita menneisyydessä on jäänyt käsittelemättä.

Polttopuita voi olla kauniisti pinottuina, juurekset hyvin säilyneitä, työkalut ehjiä ja hyvätyt tavarat järjestyksessä. Tai kellari on kaaoksen vallassa ja tavarakasat estävät kullkua. Ne kertovat, että epäselvät suhteet on aika selkeyttää ja saattaa loppuun. 

Kellarissa voi odottaa jokin yllättävä löytö ilmaisemassa näkijän pelonaiheita tai ominaisuutta, jota hän on piilotellut. Alitajuiset viettielämän vinoutumat kuuluva kellarimaailmaan ja ne esiintyvät unessa ikävinä vahinkoina, kuten veden tulvimisena, esineiden homehtumisena tai pahana hajuna. 

Siellä voi myös olla lojumassa murhaajan jäljiltä ruumis, joka on arkkityyppinen unikuva edustaen seksuaalisia lukkoja, joita uni neuvoo avaamaan. 

Jatkoa seuraa keskikerroksen, egon, mielen tietoista puolta käsittelevä kirjoitus

(Perustuu C.G.Jungin teorioihin)

woman-2714174_1920.jpg

Avainsanat: unet, elämäntie, unentie, tulkinta, kellari,

Unen tie

Keskiviikko 11.11.2020 - Rita

Unen tie on elämäntie, josta osa on menneisyyttä ja osa tulevaa. Missä kohdassa tietä unen näkijä on? Miltä tie näyttää sellainen on elämänvaihein. 

Risteys kuvastaa valintatilannetta, tulevaa muutosta. Jos valitset kulkevasi oikealle, suuntasi on tulevaisuus ja valitessasi vasemmalle menemisen, haluat selkeästi pysytellä menneisyydessä, selvitellä menneisyyttä. 

Huomio kiinnittyy siihen, onko tie leveä, sen kunto, ojat, esteet, talot, sillat, kulkuvälineet, kaikki kulkijat, luonto ja säätila. Minkälaista on edetä tiellä? Sujuuko eteneminen sileällä tiellä kuin tanssi vai onko vaikeaa edetä upottavassa hiekassa tai lumessa. Kiemurteleeko tie vai onko se suora? Onko se tasaisen suora, kuin viivoitinta apuna käyttäen piirretty vain onko se kaarella oleva? 

Kauempana avautuva maisema kertoo lähitulevaisuudesta ja etenemisvauhti elämänenergian määrästä. Kulkeeko tie metsän halki? Silloin on kyse alitajunnan alueista ja mieli askartelee sielun elämän kysymyksissä.

Unen talosta löytyvät ihmisolemuksen kaikki puolet. Tuntematon talo on unen näkijä itse. Talo tulee uniin yleensä silloin, kun ihminen pohtii identiteettikysymyksiä sekä mielen ja kehon hyvinvointia. Talon on oltava asumaton. Jos siellä on vieraita asukkaita, on näkijällä itsetunto-ongelmia. Mikäli talo on asuttu, vaikka sitä on luultu tyhjäksi, on näkijä antanut muiden vaikuttaa asioihinsa ja pelkää menettävänsä elämän hallinnan. Hatara, vetoinen talo kertoo, että on antanut muiden liikaa hallita elämäänsä. Taloremontti kuvaa yritystä korjata perhesuhteita.

Miltä talo näyttää? Ulkopuolinen näkymä kuvastaa ihmisen ulospäin näkyvää puolta ja sisäpuoli psyykkistä olemusta.  Miltä talon yleisilme näyttää? Se kertoo näkijän omaa minäkuvaa itsestään. Jos seinät, ovet, ikkunat ja katto ovat kunnossa ovat perusasiat ainakin suurin piirtein kunnossa. Pihan kunto viestii myös turvallisuudesta ja kuinka kokee asemansa hyväksytyksi yhteisössä.

(Perustuvat C.G.Jungin teorioihin)

woman-2714174_1920.jpg

Avainsanat: unet, elämäntie, unentie, tulkinta,