VAATIIKO LUOVANA OLEMINEN ROHKEUTTA?

Sunnuntai 12.6.2016 klo 11.45 - Rita

VAATIIKO LUOVANA OLEMINEN ROHKEUTTA?

Yleensä kun puhutaan luovuudesta, se käsitetään taiteeseen liittyväksi: maalaamista, soittamista, laulamista.... taiteilijana olemista... siis vain taiteilijat ovat luovia. Minä puhun luovuudesta, joka on jokaisen synnyin oikeus, olla luova ja luoda oma elämänsä sellaiseksi, kuin haluaa sen valita olevan ja sallii sen itselleen. Ilmaista itseään. Luovuus on siis muutakin kuin taiteilijana oleminen.

Olet elämän taiteilija, jokainen on ja esim. kehosi on yksi tapasi ilmaista itseäsi kuten ovat nuo maalaaminen, laulaminen, soittaminen....

Haluat ehkä kirjoittaa kirjan, runon, käsikirjoituksen näytelmään, visuaalisen taideteoksen, musiikkia tai jotain designia - Luovana oleminen voi saada aikaan paljon vastustusta. Avaat itsesi toisten kritiikille, paljastat osaa itsestäsi, osaa, jota et ole ennen näyttänyt, tuonut esille ja voit olla omasta mielestäsi naurettava - mutta mitä saatatkaan saada salliessasi luovan " hulluuden " astua esiin.

Sano siis "kyllä " uudelle projektille, välittämättä siitä kuinka kauan aikaa sen toteuttaminen kestää. Luovan idean käsittely tuo lisää uusia ideoita.

Luova energia on oleellinen osa maailmankaikkeudessamme eikä se tarkoita vain taiteilijoiden käytössä olevaa energiaa.

Luovalla tavalla ajattelu - oli sitten kyse vaatteistasi - uusi tapa lähestyä sitä, mitä teet - tämä kaikki käyttää luovaa energiaa - pieniä ja suuria uusia ideoita ja otat harppauksen luovuuteen.

OMA TIENI LUOVUUTEEN, ITSENI ILMISUUN.

Olen ennen tuloani maan päälle valinnut luovat vanhemmat, jotka ovat muistuttaneet minua luovana ihmisenä olemisen tärkeydestä. Äiti oli musiikin opettaja ja isä kuvataiteilija ja opettaja. Kotoa sain kannustusta itseni ilmaisuun luovalla tavalla: lauloin, minulla oli oma bändi, soitin, maalasin ja suunnittelin vaatteeni ja valmistin ne itse, vieläkin valmistan kaikki vaatteeni itse. Vaatteiden valmistus laajeni koulukavereiden vaatteiden valmistamiseen ja sainkin ylioppilas- stipendin heiltä " Laulava Hoviräätäli " 

Myöhemmin tein 30 vuotta nahkalaukkuja ja nahkavaatteita omassa liikkeessäni. Kaikki mitä möin, oli omaa valmistusta. Laukuissa oli koho ruusuja ja naisen kuvia...

Luovassa työssä asetat itsesi toisten kritiikin ja mielipiteiden kohteeksi. Kuitenkin usein olet itse itsesi suurin arvostelija. Saatat kokea, ettet koskaan tee riittävän hyvin asioita. 

Muistan isän taidenäyttelyiden arvosteluja lukiessani, että tämähän on vain yhden ihmisen mielipide, ei kaikkien. Kuitenkin huvittavaa oli se, että suurin osa ihmisistä muodosti mielipiteensä sen mukaan, mitä kriitikko oli kirjoittanut. Ihmettelin tätä lapsena, koska vanhemmat kasvattivat meitä lapsia ajattelemaan omilla aivoillamme, kyseenalaistamaan.

Luovana ihmisenä on helppo sopeutua ja oivaltaa, että väärin ymmärretyksi on aikoinaan tullut moni kuuluisa ihminen.

Jos haluat luoda elämää muuttavaa ja esim. ikimuistoista taidetta, sinun on itse oltava sellainen. Sinun on itse oltava elämää muuttava ja itse oltava sellainen, joka muistetaan. Ujo, seinäkukka taiteilija harvoin huomataan tai muistetaan. Liike- elämässä odotetaan käytettävän määrättyjä pukukoodeja ja käytöstapoja, mutta taiteilija piirissä niitä pidetään tylsinä ja ei alkuunkaan omaperäisinä.

Oma tyylisi; näyttävät korut, hiukset, kengät, silmälasien kehykset, korvakorut.... Pukeudu niin, että sinut nähdään. Kanna vaatteitasi, mutta älä anna vaatteiden kantaa sinua. Käytä vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä sinulle, ovat sinun omiasi ja silloin kun sinua katsotaan, sinut nähdään. (eikä suinkaan jokin punainen puku, joka käveli ohi) Ei ole tarkoitus järkyttää yleisöäsi, vaan luovuutesi heijastaa aitoja tunteitasi ja ajatuksiasi, asetat itsesi haavoittuvaiseen asemaan ja aidot tunteet ovat esillä.

Arvostellaanko sinua? Sattuuko se? Ehkä, varsinkin jos koet olevasi väsynyt ja tunnet olosi haavoittuvaiseksi. Voit kuitenkin käyttää jokaista tunnetta siunauksena luovuudestasi.

Kiusaaminen ja kritisointi tulee yleensä ihmisiltä, jotka ovat ymmärtäneet sinut väärin; ulkonäkösi, työsi, ihmissuhteesi ja henkiset uskomukset.

Muista, että kaikkia luovia taiteilijoita arvostellaan ja useimmiten arvostelijat ovat niitä, jotka eivät uskalla olla luovia - he ilmaisevat itseään tavalla, johon ehkä kotona ovat saaneet tottua - mutta oikeasti he arvostelevat itse itseään ja suuntaavat sen toiseen.

Muista, että kritiikki sattuu vain, jos sallit sen satuttavan itseäsi.

Jos joku arvostelee, ei pidä työstäsi, se ei kuitenkaan ole heijastus sinua. Hän ei vain resonoit työsi kanssa. Päästä irti ja siirry eteenpäin ihmisiin, jotka resonoivat sinun kanssasi.

Tieteellinen tutkimus paljastaa, että lapsen hyväksikäytetyt ovat aikuisena herkkiä arvostelemaan ja kokevat torjutuksi tulemisen tunteita. Aikuisina he uskovat tulleensa kritisoiduiksi ja torjutuiksi vaikka niin ei ole tapahtunut. Tämä on siis lapsena kehitetty eloonjäämis- keino, jotta välttyy hyväksikäytöltä. Ehkä työskentely terapeutin kanssa auttaa saamaan itseluottamusta niin, että lopettaa kuvittelun, että kaikki eivät pidä sinusta tai työstäsi. Tuleeko kaikkien edes pitää sinusta, onko se tärkeintä? Tärkeintä on se, että itse pidät itsestäsi.

Kritiikin avulla voit myös parantaa työtäsi. Lähesty kritiikkiä niin, että kyse on jonkun toisen henkilön työstä ja huomioi onko kritiikissä jotakin toistuvaa.

Vältä negatiivisia ja hyväksikäyttäviä ihmisiä. Älä tuhlaa aikaasi sellaisiin, jotka ovat epäystävällisiä ja joiden keskustelu on negatiivista. Etsi ympärillesi visionäärejä ja uusien mahdollisuuksien tekijöitä.

Ota vastaan rakentavaa kritiikkiä ja muuta työssäsi sitä, joka kaipaa muutosta. Jos kritiikki taas tappaa unelmiasi, älä kuuntele sitä. Vältä ylikriittisiä ihmisiä. Älä jaa uusia ideoita ihmisten kanssa, jotka ovat negatiivisia.

Jaa unelmasi sielusi, suojelusenkelisi ja sellaisten ihmisten kanssa, jotka todella iloitsevat menestyksestäsi.

Siis vaatiiko luovana oleminen rohkeutta? Kyllä se vaatii, mutta kun olet sinut itsesi kanssa sillä mitä muut ajattelevat... sillä ei kerta kaikkiaan ole mitään merkitystä. Ole oma itsesi. Sinun on paljon helpompi olla niin.

Olet sielullinen olento, luoja -olento. Luot draamaa, koska olet kyllästynyt. Luot kaaosta, häiriötekijöitä, tuhoakin elämääsi... kaikki tämä on luovaa energiaa... sinä valitset mihin sitä käytät.

Avainsanat: luovuus, luova ihminen, itsensä ilmaisu, luova energia,